Enkelbandletsel

../../../_images/enkelbandletsel.jpg

Een enkelbandletsel is een gescheurde buitenband van het enkelgewricht, het bovenste spronggewricht. Een enkelbandletsel wordt veroorzaakt doordat de voet naar buiten of naar binnen zwikt. Het is een veel voorkomende blessure, vooral bij jongeren en jong volwassenen tussen de 15 en 35 jaar oud. Vrijwel onmiddellijk na een ongeval ontstaat er een eivormige zwelling aan de buitenzijde van de enkel. In ongeveer de helft van de gevallen gaat dit gepaard met een rode, roodbruine en blauwe of groene verkleuring van de huid. De buitenzijde van de enkel is gevoelig. Deze pijn neemt toe wanneer de voet naar binnen wordt getrokken.

Aanbevolen hulpmiddelen

Er is een grote keuze in Enkelbandages die bij deze indicaties kunnen worden ingezet. Zoals elastische bandages, met en zonder pelottes, braces met een ritssluiting, kunstlederen en nylon braces met een vetersluiting, orthesen met klittenbandsluiting en braces met kunststof schalen. De volgende functies zijn te onderscheiden:

  • ontlasten, comprimeren en stabiliseren van het bovenste spronggewricht, waarbij pelottes voor een betere doorbloeding en het ondersteunen van de spieractiviteit kunnen zorgen;
  • ontlasting van de achillespees door een hielverhoging;
  • opvangen van de dropvoet tijdens de gang.
  • stabiliseren van de enkel, voorkomen van verstuikingen;

Voor meer informatie of vragen of voor het bestellen van een product of het maken van een afspraak, neem Contact met ons op.